Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Πάπια μέ καρύδια και χυμό ροδιού

Υλικά :

1 πάπια 2,5 κιλών κομμένη στα 4 και
καθαρισμένη από όλα τα λίπη,
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 κρεμμύδια κομμένα
σε χοντρές φέτες,
1/2 κουταλάκι κουρκουμά τριμμένο,
500 γρ. καρυδόψιχα
αλεσμένη,
2 κουταλιές καρυδόψιχα χοντροκομμένη,
1 λίτρο νερό ή ζωμό από
το λαιμό και τα κοκάλα της πάπιας,
2 κουταλάκια αλάτι,
Φρεσκοαλεσμένο
μαύρο πιπέρι,
1 λίτρο φρέσκο χυμό ροδιού, που το
βράζουμε μέχρι να μείνει 4-5 κουταλιές,
5 κουταλιές χυμό λεμονιού,
60
γρ. ζάχαρη (ίσως λιγότερη για τους ελληνικούς ουρανίσκους)!!!

Ετοιμασία :
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαρύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τον κουρκουμά και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά επί 8-10' ή ώσπου να ροδίσουν καλά τα κρεμμύδια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα 1/2 inch και τα μεταφέρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα χωρητικότητας τουλάχιστον 6 λίτρων. Αφήνουμε το τηγάνι με το λάδι του στην άκρη.
Σε άλλο τηγάνι, ζεσταίνουμε ελάχιστο λάδι και σοτάρουμε τα τριμμένα καρύδια, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσουν. Τα αδειάζουμε στη μαρμίτα με τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το νερό (ή το ζωμό), αλάτι, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, μισοσκεπασμένο επί 20'.
Στο μεταξύ, ξαναβάζουμε το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά και το ζεσταίνουμε καλά, ώσπου να αχνίσει. Ρίχνουμε τα κομμάτια της πάπιας και τα ροδίζουμε καλά, γυρίζοντάς τα. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι). Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία, έτσι ώστε η πάπια να ροδίσει ομοιόμορφα απ' όλες τις πλευρές.
Μεταφέρουμε την πάπια στο μίγμα των καρυδιών που σιγοβράζει και δυναμώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε επί 11/2 ώρα περίπου ή ώσπου η πάπια να είναι σχεδόν έτοιμη.
Αφαιρούμε, με βαθιά κουτάλα, όσο το δυνατόν περισσότερο από το λίπος που επιπλέει.
Ανακατεύουμε το ρόδι, το λεμόνι και τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο φαγητό. Σιγοβράζουμε για άλλα 30' και δοκιμάζουμε στο αλάτι.
Σερβίρουμε την πάπια σε βαθιά πιατέλα, περιχυμένη με 1/3 του λίτρου περίπου από τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια. Σερβίρουμε την υπόλοιπη σάλτσα χωριστά, σε σαλτσιέρα. Συνοδεύουμε με πιλάφι.

Υ.Γ.Η κατσαρόλα πρέπει να είναι 3/4 καί η κουτάλα 1,5 inch.Τo ξέχασα!!!


Ενα ταιριαστό κρασί είναι το Αμύνταιο ροζέ ξηρό ξινόμαυρο.
Πολύ εκλεπτυσμένος χαρακτήρας. Ροζέ με πορτοκαλί ανταύγειες και καταιγιστική
έκλυση φυσαλίδων!!!

ΧΑΧΑ.Αυτό μου αρέσει!!! μην με πιστεύετε...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mμμμμ....πεντανόστιμη μου μυρίζεται!Να βρούμε όμως έναν καλό φίλο,να τον χώσουμε στη κουζίνα και να μας τη μαγειρέψει.Δε είδα πουθενά να χρειάζεται κατσαρόλα 3/4 και εγώ χωρίς κατσαρόλα 3/4 δε μπορώ να κάνω τίποτα!
Ν.Χ.

Δημήτρης είπε...

ela nte....enas filos vre pedia!!!!!!!