Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Φοντι (fondue)


Για το φοντι κανονικα πρεπει να εχουμε το ειδικο τηγανι με την βαση του.Επισης θελουμε τα γνωστα ψιλα πιρουνια.
. 1 σκελιδα σκορδο

. 400 γρ λευκο ξηρο κρασι

. 500γρ emmentaler (ελβετιας!!) τριμμενο

. 500γρ gruyere (επισης ελβετιας!!) τριμμενο

. φρεσκο τριμμενο πιπερι

. 2-3cl kirsch (λικερ κερασιου η και vodka αν δεν εχουμε)

. 1 κουταλια corn flour

Tριβουμε το τηγανι με το σκορδο.

Βαζουμε το κρασι στο τηγανι,ριχνουμε και το τυρι και το ανακατευουμε και βαζουμε πιπερι.Σε μικρη φλογα το ζεσταινουμε σιγα σιγα.Ανακατευουμε συνεχεια με ενα ξυλινο κουταλι,αλλιως το τυρι θα κολλησει.

Το ανακατευουμε μεχρι που να λιωσει ολο το τυρι και βραζει.

Σε ενα μικρο ποτηρακι εχουμε ανακατεψει το corn flour με το kirsch η την vodkaκαι το μειγμα αυτο το ριχνουμε στο τυρι και ανακατευουμε και παλι καλα.
Οταν απο το φοντι φυγει η μυρωδια του κρασιου μαζι με την βαση του σε χαμηλη φλογα το φερνουμε στο τραπεζι.

Εχουμε ηδη κοψει μπουκιτσες (τετραγωνες και οχι τριγωνες!!) το ψωμι και βουτανε ολοι με τα ειδικα πιρουνια.
Στο τελος του γευματος μπορει να καει λιγο απο κατω,αλλα ακριβως αυτο το καμενο εχει πολυ καλη γευση!!!!Μπορουμε να το βγαλουμε σιγα σιγα απο το τηγανι,το κοβουμε και το τρωμε με εχτρα πιπερι.

Το αντιστοιχο και ειδικα σε περιπτωση, αποκλεισμου λογω καιρικων
συνθηκων η μεγαλης φουρτουνας ,μπορει να γινει με φασολια και ειδικα αν εχουν βρασει
ανω των 6 ωρων........

Το παραπανω σερβιρεται σε καταστημα εντος λεκανοπεδιου Αττικης ως πρωτο πιατο και ακολουθει βουβαλι στην σταμνα επισης καταπληκτικο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: